Φάσμα του Αυτισμού & Νευροανάδραση
Φάσμα του Αυτισμού & Νευροανάδραση
Φάσμα του Αυτισμού & Νευροανάδραση
Τέλος, η Νευροανάδραση είναι μια μέθοδος, η οποία στην περίπτωση των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών στις οποίες ανήκει το Αυτιστικό Φάσμα (Autism Spectrum Disorder, ASD), μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά των υπόλοιπων ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, με σκοπό την καλύτερη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου.
Πολλοί ερευνητές ήδη από τη δεκαετία του 1990, μελετούν το κατά πόσο η Νευροανάδραση μπορεί να βοηθήσει παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού. Οι έρευνες με στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Σε έρευνα που περιλάμβανε 37 παιδιά στο Αυτιστικό φάσμα βρέθηκε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της αυτιστικής διαταραχής για το 89% της πειραματικής ομάδας, όπως αναφέρεται από τους γονείς - με βάση την κλίμακα ATEC (από το Ινστιτούτο Autism Research, 2007). Η κλίμακα διαβάθμισης ATEC περιλαμβάνει συμπτώματα που καλύπτουν: Ομιλία/ Γλώσσα/ Επικοινωνία (14 στοιχεία), Κοινωνικότητα (20 στοιχεία), Αισθητηριακές/ Γνωστική επάρκεια (18 αντικείμενα), Υγεία/ Συμπεριφορά (25 στοιχεία).
Η Νευροανάδραση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση πολλών πλευρών του αυτιστικού φάσματος, όπως για παράδειγμα: έναρξη της αφής και της οπτικής επαφής, μειωμένα συναισθηματικά ξεσπάσματα, χρήση σαφέστερων σχημάτων λόγου, καλύτερη απόκριση σε οδηγίες, βελτίωση της ευφάνταστης σκέψης, αυξημένη ανοχή στις αλλαγές, μειωμένη υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα, αύξηση στα επίπεδα της εστίασης και προσοχής, μείωση του άγχους, καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες καθώς και αυξημένη σταθερότητα και ηρεμία.
Επιπλέον, αρκετές έρευνες δείχνουν σημαντική βελτιωση στις κοινωνικές συναναστροφές του παιδιού, στην επικοινωνιακή του ικανότητα αλλά και στην ευελιξία στη συμπεριφορά του.